top of page
Søg
  • Forfatters billedeStineCarlsen

Fastelavnsboller af den gammeldags slags

Gode gammeldags fastelavnsboller. Det kan man glæde sig til længe, før fastelavn nærmer sig. Tricket er at finde en dej, der kan holde fyldet inde, og det kan den her. Der er faktisk både plads til creme, marcipan og chokolade, så det kan vel ikke blive bedre. Og skulle man få lyst til at variere sit fyld, smager det også fantastisk med nougat, karamel, marmelade eller pistaciemasse. Nederst har jeg beskrevet, hvordan du kan lave mønstre i glasuren, så du bliver topscorer i både smag og pynt.Dej

200 g smør

1 1/2 dl kærnemælk (alm. mælk kan også bruges)

50 g gær

400 g hvedemel

1 knsp salt

2 spsk sukker

1 æg

Smelt smørret og hæld mælken i. Rør gæren ud i smør/mælkeblandingen, når den er fingervarm. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen med en ske. I starten virker dejen meget våd. Dejen skal ikke æltes. Lad dejen hæve 30 min.

Kagecreme

2 æggeblommer

3 dl sødmælk

2 spsk sukker

1 vanillestang

1 1/2 spsk maizena majsstivelse

Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Kom alle ingredienserne i en gryde og kog cremen ved middel varme i ca. et minut. Du skal piske konstant.

Samling

100 g marcipan

100 g mørk chokolade

200 g flormelis

30 g kakaopulver

Lidt vand

Rul dejen ud til ca. 0,5-1 cm tykkelse, brug en del mel, så du er sikker på, at dejen ikke sidder fast i bordet. Skær dejen i kvadrater, der ca. er 10x10 cm. Læg en klat kagecreme, en skive marcipan og lidt hakket chokolade på hver kvadrat. Saml hjørnerne af kvadratet og tryk dejen godt sammen, så fyldet ikke kan løbe ud. Vend samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 min. Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i 20 min. Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur, rørt af flormelis, kakaopulver og vand. Eller som her med roser lavet af frosting og katte af mørk chokolade.


Mønstre i glasur (kan sagtens udelades)

Hvis du vil lave mønstre som på billedet, skal du dele glasuren i tre, komme kakao i den ene, lidt stærk kaffe (og evt. lidt ekstra flormelis) i den anden og lade den tredje portion være hvid. Vælg en grundfarve og lav en stor cirkel af glasur. Lav ringe med de to andre farver oven i grundfarven. Tag en tandstik eller en skarp kniv og træk tynde streger fra midten og ud. Bagefter trækker du streger mod midten imellem de streger, der er lavet. Hjerterne laves ved at sætte prikker med en anden farve oven i grundfarven og herefter trække en tandstik eller skarp kniv igennem prikken. Du kan også lave lige streger og trække en tandstik eller skarp kniv igennem stregerne fra begge retninger. Læberne laves ved at lave små prikker med en anden farve oven i grundfarven og trække en tandstik eller skarp kniv fra midten af prikken og lidt ud i grundfarven. Gør dette til begge sider. Lav desuden en streg fra lidt over prikken og ned til midten i den.

357 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page